Efter USA-valet : Texas det nya Kalifornien

Efter USA-valet : Texas det nya Kalifornien

dallas-downtown

Hillary Clintons TV-annons köp i Dallas, Houston och San Antonio två veckor innan det amerikanska president valet 2016 visar hur mycket Texas har förändrats. Staten som inte valt en enda demokratisk representant sedan 1994, då sittande Guvernör Ann Richards förlorade mot republikanske utmanaren George W. Bush, såg ut att ha en möjlig chans att gå från säker “kampanj- kassakista stopp” — Donald Trump skramlade bland annat ihop 1 miljon dollar i kampanj bidrag vid ett eftermiddags möte i Dallas/Fort Worth i början av Oktober —  till möjlig swing stat. Så hoppades iallafall det demokratiska partiet. De blev besvikna. I det amerikanska presidentvalet den 8 november fick den republikanska utmanaren Donald Trump 290 elektorsröster mot demokraten Hillary Clintons 228, och GOP vann ännu en gång Texas.

“Donald Trump är ett perfekt exempel på ‘you can be whatever it is you want to be’. Jag skulle kanske inte valt honom, men jag måste säga att jag beundrar hans ihärdighet”, säger den svarta kvinnan och egenföretagaren Yolanda Compton. “Det spelar ingen roll hur många människor är emot dig, om du verkligen vill ha något och är beredd att jobba för det,  you may just get it!”

Hennes positiva inställning är inte unik. Under de två sista decennierna har Texas snabbväxande storstäder Houston, Dallas-Fort Worth, Austin och San Antonio skapat jobbtillfällen och dragit till sig nya invånare, speciellt unga familjer och immigranter, i en mycket högre öknings takt än vad New York, Los Angeles och San Francisco .

“Vi kunde ha flyttat vart som helst”, säger David Arena, chef över JP Morgan Chase fastigheter, som svar på frågan om varför företaget beslutade att flytta 6,000 personer till Plano, en välbeställd förort  20 minuter norr om Dallas. “Vi tittade på många andra ställen i USA, och under en ganska lång tid men bestämde att det här var platsen, här finns allt vi behöver, och man kan inte låta bli att bli imponerad av den kvalitet och kaliber arbetskraften i Dallas har”.

‘Gone to Texas’

De är inte ensamma. Av de 1,510 företag som lämnade Kalifornien mellan 2008 och 2014, har 219 stycken, cirka 15%, valt att omlokalisera till Texas. Det senaste storkapet är Toyota Motor Corporation som har flyttat sitt Nord Amerikanska huvudkontor och 4,000 anställda till Legacy West, en ‘business park’ i norra Dallas där det svenska telecom företaget Ericsson redan har sitt Nord Amerikanska huvudkontor. Totalt sett så har omkring 37,000 jobb och investeringar motsvarande 6.47 miljarder dollar lämnat Kalifornien och istället kommit Texas till godo.

“Det är mycket enklare att göra business i Texas”, säger Joseph Vranich, president av Spectrum Location Solutions en konsultfirma i Irvine, Kalifornien. “Varför det är så? Många tror att det har att göra med låga skatter, men enligt min åsikt är nummer 1 fördelen att Texas har enkla och få regleringar som företagen har att anpassa sig efter. I Kalifornien är regelverket så kärvt och komplicerat att det tvingar företag att söka sig till andra stater. Till exempel, om det är fel på en löne utbetalnings avi, kan företaget bli bötesfällt”.

Texas Miraklet

En topputbildad arbetskraft är dock inte det enda som lockar företag att flytta till The Lone Star State. Låga skatter, billigt boende och få och enkla regler för företagsverksamhet är också en bidragande faktor. Och resultatet av det så kallade Texas Miraklet, en konservativ politik där företagsvänlighet kopplat med en liten statsapparat varit vägledande ideal i decennier, är tydligt.  Staten är nummer 1 i landet när det gäller att skapa nya jobb, ekonomin räknas till en av de 10 största i välden och Texas har gång på gång utnämnts till en av de bästa staterna i USA att göra affärer i. Och även om det länge sagts att stora befolkningscentra längs öst och väst kusten har varit en naturlig inkubator for innovativa tech företag har det visat sig att Texas utsträckta storstäder har adderat jobb inom ingenjörsteknik,  forskning, teknologi,  och matte,  så kallade STEM-job, i en högre takt än vad San Fransisco Bay Area, New York, Los Angeles och Chicago gjort. Sedan 2001 har STEM job ökat 35 procent i Austin, 22 procent i Houston och 17 procent i Dallas.  Under samma tid var ökningen av STEM jobb 6 procent i San Jose och 2 procent i New York.  I Los Angeles har ökningen varit noll, och Chicago har under samma tid förlorat 3 procent av sådana positioner.

“Norra Texas är, av tusen anledningar, den bästa platsen för entreprenörer att starta”, säger Dallas miljardär och högljudd Trump kritiker Mark Cuban. “Många startups tittar på Silicon Valley, New York och Los Angeles, men jag tycker inte de har fler fördelar än vi har här”. Han borde veta. Cuban, född i Pittsburg, Pennsylvania, flyttade till Dallas 1982 och gjorde sig en förmögenhet när han, 1999, sålde sin startup Broadcast dot com till Yahoo för $5.7 miljarder.

Diversifierad ekonomi balanserar lägre oljepriser

Och  till skillnad från 1980- talet då fallande oljepriser ledde till två allvarliga lågkonjukturer, en 1982, då en ekonomi i fritt fall fick 370 Texas banker att  stänga portarna, en andra 1986-87, så har Statens  diversifierade ekonomi den här gången hjälpt att mildra stöten av lägre oljepriser. Trots att  Texas jobbmarknad bara växte 1.5 % under 2015, och för första gången sedan 2003 föll under det nationella medeltalet,  flockas människor hit.  Enligt US Census Report fanns 8 av de 20 platser som såg en befolkningsökning under 2015 i The Lone Star State. Totalt flyttade 412,000 människor till Dallas, Houston, San Antonio och Austin, 63% av dessa kom ifrån andra US stater eller från andra länder.

“Kanske har jag druckit för mycket Kool-Aid” säger den Brittiska journalisten på The Economist, Adrian Wooldridge. “Men Texas känns som Kalifornien efter andra världskriget, när den var den ‘gyllene staten’ och gjorde allting rätt.  Amerika har två stora problem, långsam tillväxt och ett samhälle som är delat  i miljardärer och tiggare. Texas har dock skapat en tillväxt som ger affärsmöjligheter och ett samhälle som tillgodoser det behov vanliga familjer har”.

Leder USA i vindkraft

texas-vind-farm

Mer än 100 år efter upptäcken av världens mest produktiva oljekälla ,Spindeltop, ledde till Texas olje boom, och trots att nya företags huvudkvarter, shopping center, golfbanor och nybyggda hem, växer upp som svampar, är energisektorn fortfarande viktig. Texas är nationens största energiproducerande stat, ledare i naturgas- och råolja produktion. Och efter att Guvernör George W. Bush 1999, i samband med att Statens elmarknad privatiserades,  klubbade igenom en bestämmelse som tvingade aktörerna på elmarknaden att producera grön energi, är Texas också nations ledande i vindkraft. Solenergin är på frammarsch och Solar Energy Industry Association beräknar att Texas får så mycket solljus att Staten kan försörja världens elbehov två gånger om.

Copyright 2016, Caroline Calais. All rights reserved

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s