Donald Trump favorit att vinna 2020 men Bernie Sanders kan vinna både nominering och presidentval

Donald Trump favorit att vinna 2020 men Bernie Sanders kan vinna både nominering och presidentval

Jag har lite inside för er som är speciellt intresserade av det amerikanska valet. I torsdags kväll hade jag förmånen att träffa och lyssna till Kyle Kondik som jobbar på University of Virginia Center for Politics.  Han och hans kollegor ligger bakom den kända Sabatos Crystal Ball och intervjuas ofta i CNN, MSNBC och FOX.  Efter att ha misslyckats i sin prognostisering av presidentvalet 2016 där de hade Hillary Clinton som vinnare, har de fokuserat på nya metoder och hittills verkar deras förutsägelser stämma väl.

Hade en trevlig pratstund med Kyle Kondik från University of Virginia Center of Politics om det Amerikanska presidentvalet. Foto: M. Calais

Kondik sa till exempel att han förväntade sig att  både Tom Steyer, Pete Buttigieg  och Amy Klobuchar  skulle hoppa av sina kampanjer på “Super Tuesday” — tisdagen den 3e mars då delstaterna Alabama, Arkansas, California, Colorado,  Maine, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont, and Virginia kommer att hålla sina primärval. 

Tom Steyer avslutade sin president kampanj i lördags, Pete Buttigieg  i söndags och Amy Klobuchar annonserad i dag, måndag, att hon hoppar av. Klobuchar och Buttigieg kommer tillsammans att visa sitt stöd för Joe Biden under ett politisk möte i Dallas, Texas, måndag kväll. 

Kondik trodde inte Klobuchar skulle vinna sin egen delstat Minnesota, utan förlora till Bernie Sanders. Samma gäller Elisabeth Warren som också enligt prognosen kommer att förlora sin egen delstat, Massachusetts, till Bernie Sanders.

Kondik sa också att han var öppen för idéen att Bernie Sanders både kunde vinna demokraternas nominering och bli vald till president 2020. Men att Donald Trump är en klar favorit att både vinna elektoratet samt popular vote den här gången. 2016 vann Trump elektoratet men förlorade med omkring  2% mot Hillary Clinton när det gällde popular vote. President Trump har gjort bra resultat i republikanernas primärval i år och den Riksrätts process demokraterna initierade har gjort att de väljare som tidigare varit skeptiska mot Trump nu stöder honom.

Joe Bidens vinst i South Carolina i lördags har åter etablerat  honom som Bernie Sanders huvudmotståndare, och enligt The Crystal Ball är Bidens viktigaste jobb nu att hålla Bernie stången i Super Tuesdays sydstater. Texas kommer att bli den viktigaste staten att följa, dels pga av att delstaten har de flesta delegaterna efter California samt att Sanders enligt en opinionsundersökning publicerad av Dallas Morning News i söndags, leder över Biden med några få procent.

Ett som är säkert är dock att Bernie Sanders  kommer att avsluta primärvalen på Super Tuesday med flest delegater, frågan är bara hur många.

Sabatos Crystal Ball, mars 2, 2020

” Många ledare inom det demokratiska partiet är inte intresserade av att Bernie Sanders vinner nomineringen” sa Kondik.”De är rädda för att han kommer att förlora mot Trump och att demokraterna som resultat kommer att förlora Huset till republikanerna, samtidigt som GOP behåller Senaten “.

Det är alltså möjligt att demokraterna går mot en så kallad ‘Contested Convention’ där en person som inte ens har varit inblandad i president kampanjen kan bli nominerad. Senaste gången det hände var 1952. 

Copyright 2020, Caroline Calais. All rights are reserved

Advertisement

3 thoughts on “Donald Trump favorit att vinna 2020 men Bernie Sanders kan vinna både nominering och presidentval

    1. Nja, he ‘suspended’ the campaign, but he also said he would stay on the ballot in all remaining states and continue to gather delegates… He also declined to promise he’ll help Mr. Biden get elected. This is not an endorsement it is a treat…

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s